Nationale voorleeswedstrijd

Dinsdag 4 februari 2014 -

Schooljaar 2013-2014 vond de eerste Voorleeswedstrijd voor studenten Onderwijsassistent (OA) in het mbo plaats. Voor leerlingen in het basisonderwijs en voor pabostudenten bestaat de Voorleeswedstrijd al langer. De voorleeswedstrijd OA is een pilot georganiseerd door Stichting Lezen en CINOP en in opdracht van het Steunpunt taal en rekenen mbo.

Kennis van boeken

Van een leerkracht en een onderwijsassistent in het basisonderwijs wordt verwacht dat hij/zij kennis heeft van kinder- en jeugdboeken en boeiend kan voorlezen. Kinderen die veel worden voorgelezen, ontwikkelen een grotere woordenschat en zijn in het algemeen taalvaardiger dan kinderen die nauwelijks worden voorgelezen.

In de basisschooltijd ontwikkelen kinderen een liefde voor lezen waar ze hun leven lang profijt van hebben. Het enthousiasme en de inzet van hun juf of meester zijn daarbij doorslaggevend.

Van aankomende leerkrachten en onderwijsassistenten wordt verwacht dat zij kennis opdoen van kinder- en jeugdliteratuur en leren voorlezen. Om die reden doen studenten van de opleiding Onderwijsassistent van het Vitalis college mee aan deze wedstrijd.

Goed voorbereid

Voorlezen komt veel aanbod tijdens het eerste en tweede lesjaar van de opleiding Onderwijsassistent. De studenten leren voorleesvaardigheden die ze kunnen toepassen in hun stageklas en later op het werk. Een goede voorbereiding dus op de Nationale Voorleeswedstrijd.

De wedstrijdleiding heeft gekozen voor boeken die geschikt zijn voor basisschoolleerlingen uit groep 4 t/m 8. Dat maakt het jureren makkelijker en eenduidiger (waar je op let bij het voorlezen aan kleuters is nl. beduidend anders dan bij het voorlezen aan groep 8 leerlingen).

Zelf ervaren

Door zelf mee te doen aan de voorleeswedstrijd en medestudenten te horen voorlezen ervaren studenten wat goed voorlezen is”. De studenten zijn in groepjes van 4 á 5 aan de slag gegaan met voorlezen aan elkaar en uit die groepjes werden groepswinnaars gekozen.

Door tip en top lijstjes voor elkaar te schrijven en deze lijstjes met elkaar te bespreken kwamen de klassen uiteindelijk op 1 klassewinnaar. De klassewinnaars gingen de strijd met elkaar aan om Voorleeskampioen van het Vitalis college te worden. De titel ging naar Melissa de Laat.

Voorleeskampioen Vitalis college

Melissa de Laat werd uitgeroepen tot Voorleeskampioen Vitalis college in december 2013. Zij heeft daarom Vitalis college vertegenwoordigd tijdens de finale van de Nationale voorleeswedstrijd op 28 januari.

Melissa heeft tijdens de finale prachtig voorgelezen uit het boek "Computerheks in gevaar"! De kindjes uit groep 4 van Basisschool de Pijlstaart in Utrecht hingen aan haar lippen. Uiteindelijk ging de 19-jarige Jessica van Gog van Gilde Opleidingen uit Venray strijken met de titel vandoor. De jury verkoos haar unaniem tot Voorleeskampioen OA 2014!

Filmpjes

Van de voorrondes op het Vitalis college is een reportage gemaakt.