Breaking News

Donderdag 23 januari 2014 -

Nieuw onderwijsproject ter bevordering van wereldburgerschap


Op 28 en 29 januari organiseert jongerenorganisatie Cross Your Borders op Vitalis College in Breda haar nieuwste onderwijsproject Breaking News, een tweedaags, multimediaal onderwijsproject over mondiaal burgerschap voor MBO, HAVO en VWO.

Het project

Tijdens het project strijden leerlingen in campagneteams tegen elkaar om ‘stille rampen’ onder de aandacht te brengen met behulp van oude en nieuwe media. Via allerlei interactieve opdrachten kunnen punten worden gescoord, die de plaats op de ranglijst bepalen. Naast een meetellend projectcijfer zijn er mooie prijzen te winnen, zoals kaartjes voor de bioscoop, laserquest of karten.

De straat op

Op projectdag 2 gaan leerlingen de straat op om hun stille ramp onder de aandacht te brengen bij zoveel mogelijk mensen. Hiervoor gebruiken ze creatieve campagnevormen, zoals een babbelbox, een flashmob, een fototentoonstelling of het geven van een gastles op hun oude basisschool.

Helemaal van deze tijd

Breaking News is helemaal van deze tijd: digitaal onderwijs met behulp van nieuwe media en communicatiemiddelen. Leerlingen krijgen uitleg vanaf DVD, chatten met het commandocentrum, worden online op de hoogte gehouden via de nieuwszender, gebruiken social media om campagne te voeren en maken gebruik van smartphones en tablets om hun campagnes vast te leggen en het Voor én door jongeren Uniek aan Breaking News is dat het een rondreizend project voor en door jongeren is. Breaking News is géén lespakket, maar wordt compleet georganiseerd én uitgevoerd door jonge vrijwilligers en studenten. Zij nemen alle apparatuur en materialen mee, waardoor het project scholen nauwelijks voorbereiding kost.

Initiatiefnemers

Het project is een initiatief van jongerenorganisatie Cross Your Borders. Wij voeren al bijna 10 jaar meerdaagse onderwijsprojecten uit in het Nederlandse voortgezet onderwijs. Naast Breaking News 1-2 VMBO, www.globaland.nl) en Cross Your Borders (3-4 HAVO/VWO, www.crossyourborders.nl) aan. Met de projecten willen we jongeren op een aansprekende manier bewust maken van mondiale onrechtvaardigheid en ze enthousiast maken om in actie te komen voor een betere wereld.